sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Nykyhetkeen..

Siinä se sitten taisikin olla historia tiivistettynä, ja nyt voidaan pompsahtaa takaisin nykyhetkeen!
Raksalle kuuluu sellaista, että käyttövesijärjestelmää asennellaan ja kohta päästään pykäämään väliseiniä ja laatoittamaan lattioita.
Toiveena olisi päästä jouluksi muuttamaan, mutta saa nähdä..
Lampaat ovat toistaiseksi vielä laitumella, vaikka syksy (tai itseasiassa koko kesä!) on ollut aivan järjettömän sateinen. Muistan tämän kesän ajalta tasan kaksi poutajaksoa, kumpikin kesti 4 päivää kerrallaan, ja niinä molempina teimme kuivaa heinää elukoille.
Muuten onkin sitten sadellut lähes päivittäin ainakin jokusen kuuron.
Laitumet alkavat nyt olla jo melkoisen märkiä, joten joudumme tänä vuonna aikaistamaan eläinten sisälle ottoa. Lehmillä on "laskettu aika" reilun kuukauden päästä, saavat nekin tulla kohta sisälle asettumaan äitiysosastolleen :)
Kuivikkeista vaikuttaisi tulevan pulaa, isännillä kun on kaurat jäänyt puimatta, kun ei pellot kestä traktorien painoa näiden sateiden takia!

Tavallaan sääli että kesä on taas ohi, vaikka toisaalta talvi onkin melkoista lepokautta jotenkin..
Ja onhan meillä talveksikin jänniä hetkiä joita odottaa, juurikin vasikoiden syntymät, talon valmistuminen, tammikuussa alkaa karitsoinnit ja ne jatkuvat pitkälle maaliskuuhun..
Sitten alkaakin linnuilla jo hormoonit hyrrätä, ja saadaan hautomakoneet taas täyteen :)

Mutta nyt, kerronpas hiukan lisää tästä meidän omavaraisuus ideasta..
Eli puuhamme ovat kaikki vielä niin alussa,että toki joudumme vielä hyvin pitkälti turvautumaan ostoruokaan. Tavoite kuitenkin olisi, että vuoden kuluttua emme joutuisi kaupasta hakemaan juuri muuta ruokaa kuin mausteet ja kahvin. Liha ja muut eläinkunnan tuotteet, kasvikset,juurekset,salaatit, hedelmät jne tulevat omasta takaa ja sienet ja marjat hyödynnetään metsistä. Ja tottahan kalassakin pitää käydä sillointällöin.
Ehkä olisimme sellaisia "modernisti omavaraisia", eli autoa aiomme kyllä edelleen käyttää, samoin traktoreita ja muita koneita, ja torppaan tietenkin tulee sähköt ja iltaisin katselemme TV:tä :)
Että aivan entisaikaan emme aio palata.

Ideana olisi kuitenkin se, että vaikka maailmasta katoaisi sähköt vuodeksi, huoltoasemat lopettaisivat toiminnan ja kaupat sulkisivat ovensa, selviäisimme hengissä.
Lämpöä saamme tulikivitakasta, kahvit kiehautamme puuliedellä, valoa kynttilöistä ja ruokaa omalta tontilta.. sitten on tietty oltava se hevonenkin, jolla pääsee kulkemaan!

Tarkennetaan vielä, että käytämme kyllä ihan tuikitavallista keittiötä kahvinkeittimineen, mikroineen, SÄHKÖhelloineen kaikkineen, mutta ilmankin tulisimme toimeen.
En odota mitään maailman katastrofia tai vuoden mittaista sähkökatkoa, mutta tämä vain on elämäntapa tai harrastus, mikä lie.. -ja pidämme siitä!

Emme myöskään ole syrjäytyneitä tai erakoita, vaan käymme ihan ihmisten ilmoillakin, lomailemme ja käymme leffassa. ihan niinkuin kaikki muutkin.

Ajatuksena kuitenkin on, että kun saamme homman kunnolla käyntiin, voimme perjantaina päättää, että mitäs jos lauantaina syötäisi kanipaistia. ja niin sitten syötäisi, vaikka perjantaina jänö vielä pomppisi hengissä. Liha olisi siis aina tuoretta ja teurastaisimme vain sitä mukaa kun on tarvis, emme pakasteeseen säilöön lojumaan. 
potut haettaisiin pellosta ja pistettäisi samantien kiehumaan, kananmunat haettaisiin lämpöisinä pesästä. Osittain olemme jo tavoitetta saavuttaneetkin.

Ensi kesänä haluan kunnon kasvihuoneen, jossa on hyvä kasvattaa tomaattia ja kurkkua.
ja tietysti kasvimaata on laajennettava, että kaikki mahtuu!
Eihän minun itseasiassa tarvitse kuin aidata sioille metsään läntti, ne tonkivat kyllä hetkessä puut nurin ja kivet ja kannot ylös, saa sitten helposti hyvää ja valmiiksi lannoitettua kasvimaata ;)

                         kukkasiakin on jo muutama..

                  Pakko pistää tähän väliin, tässä tuodaan kanalaa!

                                        Perunamaa on, vaikkei tupa olekaan punainen.

                                          Bella

                   Pari ruusuakin viihtyy kukkapenkissä                        Taustalla kanitarha koppeineen

Muitakin harrastuksia vielä ehkä löytyy, olen todella kiinnostunut lampaan villan käsittelystä.
Ehkäpä talven pimeinä iltoina perehdyn paremmin mm neulahuovutukseen ja langan tekoon vanhalla rukilla! Kirjastosta lainasin kirjan, josta sain vinkkejä rukin huoltoon ja käyttöön, villan karstaukseen, pesuun ja huovutukseen. Neulahuovutusta ehdin jo kokeillakkin, piti tekemäni nalle, mutta siitä tulikin jonkin sortin ankka, jota ainakin siskontyttäreni pelkää kuollakseen! no, ensi kerralla menee jo paremmin! :)


               Mieheni suvussa kiertänyt vanha rukki pääsee pian tositoimiin!

                                     Neulahuovutus ankka(ko?)

                                  tonttimme hiirten kauhu, Rölli!Siinäpä nyt varmaan tältäerää tärkeimmät.

2 kommenttia:

  1. Voi että kun sulla on komea kissa

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiia! kissa tuli meille 4 vuotta sitten maatilalta, jonne oli syntynyt viisi puolivilliä kisunpentua. Sinne oli naapurin isäntä menossa katkomaan kaulat niiltä, villikissoja kun eivät nurkkiin halunneet juoksentelemaan, mutta silti emokissa oli kastroimaton..
    minä kun siitä kuulin, kiirehdin hakemaan kaikki pennut meille :) etsin sitten neljälle muulle pennulle hyvät kodit ja tämä yksi jäi meille. Rölli on kaikkea muuta kuin villi, se on oikein ihmisrakas ja persoonallinen kastroitu poika, jolta hiirten pyydystys todella sujuu!

    VastaaPoista