maanantai 22. heinäkuuta 2013

krooninen aikapula!


Heippa taas piiiiitkästä aikaa!
Meillä on ollut varsin kiireinen kevät ja kesä, enkä ole ennättänyt edes ajatella koko blogia! Siitä nöyrimmät pahoittelut, lupaan järjestää teidät tuota pikaa ajan tasalle.

Eli, lumet suli ja kesä tuli! Ja millainen kesä, no sateinenpa tietysti!
Ei ole yhtään kivaa kun aina sataa. Meillä sentään kävi tuuri, ja saatiin kuin saatiinkin heinävintti täyteen kuivaa heinää. Kaikilla ei onni suosinut yhtä hyvin, teiden varsilla näkyy paljon peltolohkoja joilta heinät jäivät maahan.
Tänä vuonna teimme omien peltojen lisäksi hieman muidenkin peltoja, kellä nyt sattui joutava heinää kasvava lohko olemaan tässä naapurustossa. Ja mikäs siinä, kyllähän heinä kelpaa!

                                          Heinää levällään

                                          Ja sitten aletaan kuskata vinttiin                                         No, aina ei mee niinkuin elokuvissa ;)

Siinä siis yksi syy kesän kiireisiin, heinätyöt! Nyt ne on ohi, ja vieläpä onnellisesti.
Syksymmällä tehdään vielä toinenkin sato, mutta se tehdään pyöröpaaliin ja muoviin, joten siinä ei joudu enää kovin ruumiilliseen työhön, eikä ole niin suurta pelkoa vesisateista.

No, sitten oli tietysti laidunten teko ja lantakerroksen tyhjennys lampolasta. Siinä se vasta työ olikin, lampolaan kun ei koneilla pääse vaan kaikki tehdään talikolla. Kunnialla sekin ohi, ja seinät laskettu huolellisesti painepesurilla ja kalkittu.
Eläimet ovat laiduntaneet jo kesäkuun alusta saakka.
Loputkin lampaat karitsoivat keväällä, paitsi Lumikki uuhi yllätti tänään yhdellä pienokaisella! Lumikilta kuoli kevättalvella kaksoset, mutta enpä olisi arvannut että se tuli heti uudelleen tiineeksi ja sai nyt terhakan pikkuisen.

Liitu vuohi osoittautui neitsytlypsäjäksi, ja minä olen parhaani mukaan yrittänyt totutella vuohen maidon makuun. Phyi, ei se kyllä minusta mitään herkkua ole!Lehmät ja sonnivasikat ovat laiduntaneet yötä päivää, ja ovat ne syötyäkin ihan hyvin saaneet, kohta on yksi pelto kaluttu! Tosin, lampaat ovat olleet apuna :)


 

                                          Yllä pässi Reippailija ja alla hänen ensimmäinen lapsensa!


Linnut ovat myös vaeltaneet tuttuun tapaansa vapaina pihapiirissä.
Jännityksellä olen odottanut, milloin linnut hoksaavat aitaamattoman kasvimaani, mutta ainakin toistaiseksi ovat pysyneet sieltä poissa.
Myös linnut ovat kasvattaneet siivekästä perhettään kesän aikana, tipuja on montaa sorttia, niin kanoja kuin ankkojakin.

                                         Kaislikossa suhisee! sorsa ja 10 poikasta.

 
iittiläinen rouva haudontapuuhissa
 
 
 
Sitten. No niin se kasvimaa! hieman on varmaan maani ollut huonoa, liekkö kalkkia puuttunut vai missä syy että kasvu on lähtenyt käyntiin hieman kangerrellen ja hitaasti. Mutta no, vasta ensimmäinen vuosi tällä kasvimaalla menossa, vastahan tämä oli umpimetsää!

                                         Salaatti kyllä teki loistavan sadon!
                                         tuli sitten kyljelleen, höh.. no, variksen pelätin siinä.

                                         Ekat oman maan mansikat

                                          avomaan kurkku kukkii

                                          raparperi on myös menestynyt hyvin

                                         ja joo o, jouduin jopa kastella kerran kesäkuussa!


Muutakin vielä kuuluu! Minipossu Vihtori sai vaimon!!
Eli meille muutti samanmoinen pikkupossu Ninni. Hyvin todennäköistä on, että pikkiriikkiset possut ovat jo saaneet alkunsa, siihen malliin on possutarhassa nyt kuherreltu.
Myös Sutu sian kesä on sujunut makoisasti! Maata on tongittu, mudassa kylvetty ja jopa karkureissuilla hiukan vipelletty. Myös Sutu sai aihetta rakkaustarinalle, sillä meillä kasvaa nyt sille myös kumppani. Elmeri karju tuli yhdessä Vertti leikon kanssa ilahduttamaan meitä heinäkuun alussa.

Eikä uutiset lopu siihenkään! Myös kaviokkaat ovat lisääntyneet. eheei, ei suinkaan nyt varsoja vielä, vaan kaunistakin kauniimpi norjanvuonohevostamma Kotalan Trude muutti luottoratsukseni ja maatilamme kallisarvoiseksi asukkaaksi viikko ennen syntymäpäivääni,- näin ollen sain siis syntymäpäivä hevosen! parempaa lahjaa ei tietenkään tyttö voi toivoa, Trude on maailman ihanin!Minni ponia on opetettu jo hiukan ajopuuhiin, tai no kärryt ei ole vielä olleet perässä, mutta valjaat kylläkin, ja ohjas-ajoa harjoitellaan ahkerasti. Kyllä Minnistä tulee vielä mainio työponi kasvimaan kyntöön! :)
Voi kai siis sanoa, että olemme nyt omavaraisia myös harrastusten osalta ;)  No se hepoista.
 Aikaa olen kuluttanut paitsi eläinten hoitotoimissa, torpan rakentelussa, niin myös marjametsässä. Nyt on parasta aikaa samoilla lakkasuolla tai mustikoita poimimassa!
ollaan syöty jo monta piirastakin tuoreista metsän antimista, ja herkullista on!

                                        yllä lakkasaalista ja alla kuningatarpiiras  :)

Oheis nikkarointiakin ollaan vähän harjoitettu, tehtiin meille komea ulkohuussi! Sitä tiedä milloin sähköt katkeaa ja huussi lopettaa toimintansa, silloin ulkohuussi ei petä!  :)Siinäpä nyt varmaankin kaikki oleellinen meidän kesästämme! kerron taas, kun jotakin tapahtuu.
ihanaa kesän jatkoa teille kaikille!

2 kommenttia:

  1. Olipa siinä pläjäys! Ihan tuntuu, ettei itse ole saatu aikaan mitään mainittavaa. Upealta näyttää kaikki, ja jotenkin olet saanut auringonkin paistamaan noissa kuvissa ;)

    VastaaPoista
  2. Ihania kuvia, vaikkakin varmasti myös paljon työtä :) ja täällä haaveilu omavaraisuudesta jatkuu... ;) Aurinkoista ja sopivan sateista loppukesää! :)

    VastaaPoista