lauantai 18. tammikuuta 2014

Talvi tuli sittenkin!

No tulihan se talvi, vihdoinkin! Istun parhaillaan sohvalla villapeittoon ja lampaantaljaan kääriytyneenä. Enkä minkä tahansa lampaantaljan, vaan oman uuhen karitsan, komean valkean pässipojan taljan, jonka teetin Taljatukussa viime vuonna. Sen lisäksi, että saimme syödä onnellisesti laitumella kasvaneen eläimen lihaa, saimme myös muistoksi upean taljan, joka saa nytkin posket hehkumaan punaisina, vaikka mökissä lämpötila on tippunut +13 asteeseen!
Kyllä, oikein luit, täällä ON kylmä! Päivällä jäi takan lämmitys väliin, ja eilenkin hiukan luistettiin moisesta, on muka niin kiirettä rakennuksella.


Joulukuussahan siis ei ollut lunta, ei senttiäkään. Uuden Vuoden raketitkin ammuttiin tukevasta puulaatikosta, koska ei ollut lumipenkkaa johon raketit tökkäisi.
Eikä ollut muuten pakkastakaan, joulukuu vierähti aikalailla +4 asteen tuntumassa.


No tammikuu ei nähtävästi tavoittaan mene, vaikkei nytkään lunta liiaksi asti ole, hyvä kun 5 cm.
Eikä pakkasessakaan pärjätä viime vuodelle, jolloin tähän samaiseen aikaan huideltiin -30 asteen lukemissa. Nyt mittari näyttää -21, ja parinkympin tienoilla se on ollut jo toista viikkoa.
Mutta kyllä se jo minulle ainakin piisaa.
En ole ikinä oikein ollut talvi ihminen, odotan nytkin innolla jo kesää, laitumia, uimista, kasvimaata... Mutta jos talven on tultava, niin tulkoon sitten kunnollinen, eikä mitään kurakelejä!             Caro villakoira Uuden Vuoden aattona
                      Pikkumökki tammikuussa
                       pollet talvipäivän lounaalla

Vaikeaa tämä kirjoitus, kissanpentu Nokkonen istuu olkapäällä ja hyökkäilee näppäimistöön pyydystämään minun sormea   :)
Täytyy varmaan antaa sille tilkka vuohen maitoa, josko se rauhottuisi...

Noin. Vuohenmaitoa tuleekin nyt ihan kivasti jo, Jinka kuttu lypsää litran verran päivässä.
Ja voi mahdoton miten hyvää maitoa!
Kutut ovat myös vihdoinkin ystävystyneet, nyt syövät jo samalta kupilta ja nukkuvat kylki kyljessä.
Käyn niiden kanssa päivittäin pikku lenkilläkin, niin että talutan Jinkaa ja Liitu juoksee vapaana mukana.

                            vuohet kaura astialla
                                 ja iltalenkillä...
                                         rinnettä alas...
                                          ja ylös!

                               kannullinen Jinkan maitoa

Ja voi taivas mitä kaikkia herkkuja vuohenmaidosta voikaan tehdä! Minun ehdoton suosikki on ollut pannukakku ja vohvelit. Tehtiin oikein jättiannos vohveleita Jinkan maidosta, kutsuttiin myös sisko miehineen ja lapsineen syömään ja hyvin maistui! Vinosta pinosta vohveleita jäi vain yksi, ja sekin löysi kyllä tiensä vatsaan ennen aamua.


Tarkoitus oli napata teidän kiusaksi kuva vohvelista, jonka päällä oli vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa, mutta kävikin niin että ei ahmimiselta kerinnyt/malttanut ja ennätinkin ottaa kuvan vain siitä yksinäisestä vohvelista, joka ei enää kenenkään lautaselle mahtunut  :)

On se Jinka vaan mainio kuttu! Toivottavasti saataisi Liitukin lypsyyn keväällä, kyllähän tuota maitoa enemmänkin menisi.

No leikittykkin me on! Otettiin nimittäin syksyllä kaivettu lampi käyttöön. Mitä sitä suotta odottelemaan kevättä ja rantakasvillisuuden suunnittelua, uimista ja rantasaunaa, kun voi ottaa hyödyn lammesta jo hetikin!

Aloitettiin kairaamalla lammen jäähän muutama reikä. Todettuamme, että jäätä on yli 10 cm, päätimme alkaa kolaamaan lumia pois. Onneksi päästiin helpolla, lunta kun tosiaan ei vielä hirveästi ole.

                                       apureita riitti
                                          -18 pakkasta, mutta ei haittaa!


                                   Sitten luistimet jalkaan ja menoksi!

Rannassa oli tietysti asiaan kuuluva nuotio, olkipaalit penkkeinä ja toki mehukanisteri ja makkaraa!
Kenellekkään ei ehtinyt kylmä tulla, nuotio lämmitti katsojia ja luistelijat olivat ihan kuin uunista tulleita, hauskaa oli! Saunan jälkeen kun lopulta istahdettiin illanviettoon, ei tarvinnut kauaa mietiskellä maistuuko uni yöllä!

Lammesta otetaan kyllä ilo irti jatkossakin, tänään tehtiin sinne kunnon napakelkka!
Ehkä jo huomenna päästään katsomaan, kuinka kovaa kyytiä napakelkassa kestää isäntä, ennenkuin lennähtää kyydistä lumipenkkaan  :)
Lapsi siis on terve kun se leikkii. isompanakin!

Muutenkin vuosi on lähtenyt käyntiin oikein mukavasti. Talo edistyy ja pääsemmekin todennäköisesti ennen kevättä muuttamaan. Eläimet voivat hyvin, ihmiset voivat hyvin, kaikki on oikein hyvin.
Tänään vein talliin sulamaan pari 150cm pitkää ropsia, huomenna kuorin ne ja teen ponille aisat.
Ehkä tänä talvena sittenkin vielä pääsee rekiajelulle!

Ihanaa tätä vuotta kaikille lukijoille!

3 kommenttia:

 1. Voi miten kuulostaa idylliseltä, ja toiselta puolen ahkeralta! Varmaan saa hyvät unet tuollaisen päivän jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Kiva lukea teidän kuulumisia.
  Meilläki alkaa omassa talossa asumisen harjoittelu ( 25 vuotta kerrostalossa).
  Kaikkea hyvää teille tänä vuonna ja toivotaan kevään tulevan ajallaan.
  t. soletuuli

  VastaaPoista
 3. Lampi näyttää upealta noin jäänkin peitossa. Haaveilen myös lammesta, mtta eipä tässä taida olla sopivaa paikkaa. Minkälaiseen kohtaan teidän lampi on tehty?

  VastaaPoista