keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Tilannepäivitystä pitkästä aikaa

Viimekerrasta onkin taas vierähtänyt miljoona vuotta!
Puuhaa on ollut lasten ja eläinten kanssa niin paljon, että jättäydyin suosiolla pois omavaraistelijabloggaajien yhteispostauksistakin, mutta välillä muljahtaa aina mieleen, että pitäisi ilmoitella jotta hengissä ollaan vielä!

Täällä on surkuteltu harmaata säätä, tai itseasiassa ylipäätään säätä jo niin kauan kuin pikkulapsiarjen pehmittämä pääni jaksaa muistaa! Viime kesänä korjattiin meidän tilanpidon historian surkein heinäsato rutikuivan kesän takia, eikä edellisen kesän sadostakaan jäänyt mitään hätävaraksi, kun sekin kesä oli lähes sateeton. No nyt sitten syksyllä on kyllä muistanut sadella senkin edestä, eikä talvea ole vieläkään näkynyt, vettä sataa lähes päivittäin, tuuli puistelee tukankin päästä ja lämpöasteilla ollaan muutamaa hassua päivää lukuunottamatta menty tänne tammikuun puolellevälille asti, eikä säätiedot jatkossakaan näytä paremmilta.
Meillä niin toivottaisi pääsyä pulkkamäkeen ja lumiukkojen tekoon, mutta en ole huolissani, eiköhän sitä sitten pyrytä kun koitan toukokuussa hiippailla kasvimaalleni..


Surkeaakin surkeammat heinäsadot, se että joku pelloista pitäisi pystyä välillä uusimaankin jolloin heinäsato olisi yhden talven ajan entistäkin pienempi sekä krooninen aikapula näille "omille hommille" on saanut puntaroimaan ja karsimaan arkea ja näinollen päädyimme ainakin toistaiseksi luopua lehmistä. Kaikille lehmille etsittiin uudet kodit ja sonnit kasvavat vielä kevääseen, jolloin ne pistetään myös pois, mutta niiden myötä myös lihavarastot tulee taas täytetyksi.
Näin pitäisi riittää heinät ja laidunala vuohille, aaseille ja poneille, jotka ovat niitä kaikkein tärkeimpiä minulle. Aikaakin voisi alkaa jäämään enemmän kasvimaalle, johon aionkin alkaa panostamaan nyt ihan uudella innolla!
Kasvimaa toki kukoistaa, kun kärrään sinne pulleroponien tuottaman maailman parhaan maanparannustuotteen!


Aaseillakin on toimi, ne pitävät kutsumattomat nelijalkaiset loitolla vuohista. Ensi kesänä on tarkoitus laidunnuttaa myös vuohia ja kulku laitumelle menee metsän läpi, mutta ei pääse ketut kilien kimppuun, tai metsästyskoirat ajelemaan, kun aasit antaa tunkeilijoille sellaiset lähdöt ettei toista kertaa tee mieli vuohia ahdistella.
Nojoo, tämä on siis se versio, minkä kerron miehelle, tosiasiassa satun vaan rakastamaan aaseja kovasti!  :)


Vuohia rakastan myös! Ne ovat siistejä, helppoja ja viisaita, eivät kevyinä eläiminä kuraa peltojakaan niinkuin lehmät. Maitoa tulee silti mukavasti! Vuohia on tällähetkellä 11kpl, mutta saattaapi niitä vielä lisääkin ilmaantua.


Vuohenmaidosta valmistuu maistuvaa jugurttia ja mitä ihaninta pannukakkua!
Kanalassa kotkottaa toistakymmentä kanarouvaa kukkonsa kera ja munia tulee niin paljon, ettei aina keksi mihin kaikkeen niitä käyttäisi.
Nämä vuohet, kanat, aasit ja ponit tuntuvat nyt ihan täydellisesti meille sopivilta, enkä näe meillä olevan enää uusia eläinhankintoja edessä. Tai niinno, mehiläisiä! Niitä voisin ottaa, ehkä..
Kasvimaalle on hurjasti suunnitelmia ja aion pakottaa jonkun nikkaroimaan mulle kasvihuoneen heti keväällä! Kesän odotus ylipäätään on jo melkoista, mutta jos nyt sen talven vielä tähän ensin saisi.
Lupaan palata taas uudella innolla. -Valtauksen emäntä ( loppuun vielä luvattoman pitkä liuta kuvia )


3 kommenttia:

 1. Iloisia kuulumisia. Vuohet on vaan niin ihania ja tietysti kanat. Minulla oli jo päätettynä, että lopetan kanojen pidon, kun talven sähkölaskut on niin pöyristyttävät kanalan lämmittämisen takia. No kuinka ollakkaan: tänä talvena ei ole kanalaan lämpölamppujen lisäksi lämmittimiä tarvittu ollenkaan! Nyt kun ulkona on liki +6, ei ole tarvittu niitä lämpölamppujakaan. Salaa toivon, että en altistuisi ympäristön paineille ja pitäisin itsepintaisesti ne seuralliset kaunokaiset.

  Tuo puutarhahomma on osoittautunut sellaiseksi, että aivan hyvin saisi kesän kulumaan kokopäiväisesti puutarhahommissa, eikä silti hukkuisi liikasatoon. Hirveän ristiriitaista, kun kaikkea kivaa ei vaan millään ennätä.

  Vaan ennätä sinä taas kirjoittamaan kuulumisia. Niitä ihan arkielämän käänteitä on vain niin kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! samaa tosiaan on täälläkin pohdittu, tai no kanoista luopumista kylläkään vaan niiden siirtämistä jotenkin muiden eläinten yhteyteen, jolloin sähkölämmitystä ei tarvitsisi niin paljon kuin nyt tuolla erillisessä kanalamökissä.
   Toivottavasti sinäkin saat pitää kanasesi! ❤

   Poista
 2. Kivaa, että päivitit kuulumisianne!

  Kyllä ajan puute varmasti vaivaa tuolla "porukkamäärällä"! Ei varmastikaan jää luppoaikaa!

  Kivoja kuvia laitoit! Mukavaa "talven" jatkoa teidän tilallenne!

  VastaaPoista